Luadun'Dal Efsanesi'nde Yüce Göz Şövalyeleri Hakkında

Yüce Göz Şövalyeleri Düzeni, BTS (Büyük Tufandan Sonra) Birinci Çağ 178’de Luadun’Dal Kralı Tempius Juli tarafından kuruldu. Düzenin kuruluş amacı, Kayıp Şövalye’nin lahdinin bulunup ebediyen korunmasıydı.

Yüce Göz Şövalyeleri’nin yapılanması başlangıçta katı bir disiplinle başladı. Tempius, düzenin disiplinini korumak amacıyla en güvendiği danışmanlarından Althas’ı düzenin lideri olarak duyurdu. Tempius’un Althas’ı tercih etmesinin sebepleri arasında soyluluk ikinci plandaydı. Zira Althas, kralın güvenini yüz yetmiş kış önce meydana gelen tufan sırasında kazandı. Althas’ın sahip olduğu bilgi, kralın çevresindeki soylu ailelerin herhangi bir üyesinde yoktu. Kitaplara düşkünlüğü, ailesinin Ashdema Kuşatması’ndaki askeri desteği onu ön plana çıkarıyordu.

Althas, Yüce Göz Şövalyeleri’nin ilk ve tek görevinin Kayıp Şövalye’nin lahdiyle ilgili olduğunu daha önce Tempius’tan bizzat duydu. Yine de Tempius’un bu görevi ona vermeyeceğini biliyordu. Althas gibi yetenekli bir kılıç ustasının Tempius’un çevresinde kalması ve düzenin basamaklarının sağlam bir şekilde yerleştirilmesi gerekiyordu.

Henüz düzen için bir kale kurulmamışken, Tempius, görevin hemen başlaması için Althas’ı uyardı. Buna rağmen, göreve uygun bir herhangi bir kişi ya da kişiler bulunamamıştı. Tempius tanrıların soyundan geliyordu, ama bu onun sinirlenmeyeceği ya da bir anda parlamayacağı anlamına gelmiyordu. Althas bizzat onun hışmına uğradı. Bunun üzerine Althas, nihayet, on iki kış sonra göreve layık iki şövalye buldu. Aslında bu şövalyeler düzene 178 yılında katılmış, ancak eğitimleri henüz tamamlanmıştı.

190 yılında Althas, Agnes ve Emery adında iki şövalyeyi Tempius’un huzuruna çıkardı. Tempius, evrenin efendisi Ephion’un adıyla, Kayıp Şövalye’yi bulmaları için Agnes ve Emery’i görevlendirdi.

Yüce Göz Şövalyeleri’nin organizasyonu, doğrudan Tempius tarafından seçilen Üstat Şövalye tarafından yönetilirdi. Medietas’taki Düzen Kalesi’ne katılanların çoğu Medietas topraklarından geliyordu. Birbirlerine kılıç kardeşleri olarak hitap ediyorlardı. Tipik olarak soylular, genellikle alt kademelerde üyeleri olmasına rağmen, beş ile seksen kişinin bulunduğu birçok komuta oluşturdular. Üyelerin hepsinin itaat ve fıkdan yemini etmeleri gerekirdi.

Yüce Göz Şövalyeleri’ne katılan savaşçılar şövalye olabilmek için en az on kış boyunca eğitim almaları gerekiyordu. Yine de bu yeterli değildi. Çünkü eğitimleri arasında sadece dövüş sanatları yoktu; okuma ve yazma öğrenmeleri gerekiyordu, ki bu bilgi alışverişi için çok önemli bir kriterdi. Aynı zamanda insan ilişkilerini geliştirebilmeleri için hitabet dersleri de alıyorlardı. Bir kişinin dövüş sanatlarında usta olabilmesi için çok uzun yıllarını harcaması gerekiyordu, ancak diğer eğitimleri sayesinde birçok tarafa yönlenmeleri de olanaklıydı. Bu nedenle, Yüce Göz Şövalyeleri’ne, Kral Tempius tarafından bağımsız bir askeri düzen statüsü verildi. Hâl böyle olunca, düzene katılan kişilerin, düzene katılmadan önceki hayatlarını tamamen her şeye rağmen geride bırakmalıydılar. Düzenin demircileri, terzileri, diplomatları ve tüccarları da vardı. Böylece kendilerine bir çeki düzen de verebildiler. Mavi bir tunik üzerindeki ünlü kızıl Yüce Göz simgesiyle her zaman dikkat çekerlerdi. Düzendeki eğitiler sayesinde, düzene katılan kişiler şövalyeliklerinin yanı sıra, diplomat da olabilirlerdi. İşte bu yüzden hitabet, okuma ve yazma bu düzende gerekliydi. Üsleri Medietas şehir duvarlarının içindeydi, ancak daima yeni kale inşa etme eğilimleri oldu. Çünkü düzenin nüfusu git gide artıyordu.

Düzende, disiplin tüm bu şartlara uyma zorunluluğu nedeniyle gerekliydi. Agnes ve Emery de bu yemini etmişlerdi. Birinci Çağ 191’de Medietas’tan görev için ayrıldıklarında geri dönebileceklerinden şüpheliydiler. Tahmin ettikleri gibi oldu; 197 yılında güneydeki çöl diyara yolculuk ettiler, ancak burada bir gece kamp kurdukları sırada saldırıya uğrayıp öldürüldüler. Onlara Ephion adıyla Tempius tarafından verilen Kayıp Şövalye’nin lahdini bulma görevlerinin ışığı ise henüz sönememişti. Tanrı Ephion’un varlığı, bu görevin doğrudan Agnes ve Emery’nin oğullarına, Guiscard’a aktarılmasını sağladı. Bu nedenle Guiscard da bir Yüce Göz Şövalyesi’ydi. Ancak eğitim alması gerekiyordu. O zorlu eğitimden geçmesi gerekiyordu. Ne yazık ki bu fırsat ona bahşedilmeden daha kötü şartlar altında görevde yer alması gerekti.

Yüce Göz Şövalyeleri Agnes ve Emery için yazdığım “Kumdaki Kanlar ve Kırmızı Yapraklı Çöl Ağaçları” okumanızı isterim.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.